Блог компанії

Посилення грошово-кредитної політики починається з Китаю

За повідомленням Wall Street Journal, Народний Банк Китаю починає посилювати кредитно-грошову політику. Вона буде виражатися не в підвищенні процентних ставок або вилучення грошей з системи, а в більш жорстких вимогах при відборі активів для рефінансування. З огляду на стрімке зростання економіки Китаю після пандемії такий хід НБК більш ніж правильний, але це вже сигнал про можливий початок циклу підвищення ставок в інших країнах.

Зазвичай ризики, в першу чергу, зростають на ринках, що розвиваються. Логічно, що й цикл посилення економіки починається саме з них. Нещодавно Національний Банк України підвищив процентну ставку, йдуть розмови про те, що Центральний Банк РФ підніме процентну ставку, тепер Китай.

Фондові ринки реагують поки нейтрально. Індекси S&P500 і NASDAQ100 торгуються близько нуля, але тенденція на зниження залишається.

Прибутковості по 10Y облігаціях ростуть і вже перевищують 1,6%. Є передумови, що зростання доходностей перевищить 2% в найближчі місяці.

Тому вже можна придивлятися до додавання облігацій в портфель в невеликій пропорції.

США перейшли на літній час. Фондові біржі відкриються о 16:30 за МСК (15:30 за Києвом) і будуть закриті в 23:00 за МСК (22:00 за Києвом).

Текст - Михайло Рітчер
Економічний огляд